A MKEH Metrológiai Hatóság válasza - II.

 

Tisztelt Kupán úr .


Ha ön egy hatóságtól tájékoztatást kér,  a válasz csak a hivatal tevékenységi körében tartozó mértékű és közigazgatástól elvárt felépítésű lehet , a jogszabályi háttér felsorolása kötelező elem és nem öncélú.

Igyekszünk alapos választ adni hiszen a konkrét kérdésen túlmutató  részletek is fontosak lehetnek a kérdező részéről.
Közigazgatási intézmény így a Metrológiai hatóság nem minősíthet bírói gyakorlatot és az Ön  levelét sem értette félre . Egyértelmű kérdésre lehet egyértelmű választ adni, de a válaszok természetéből következik hogy azok a kérdezőnek nem mindig tetszenek

Ha Ön  általában kérdezi  hogyan lehet időtartamot mérni erre már lehet egyszerű választ adni : időtartam mérő eszközzel -pl. stopperórával.
Ha Ön azt kérdezi hogyan lehet számítással időtartamot meghatározni akkor azt az egyszerű választ lehet adni hogy a kezdő és vég időpont kivonásával .
Ha Ön azt kérdezi ha az időtartamot nem közvetlenül mérik hanem két időpontból kivonással határozzák  meg , akkor ez lehet e két különböző óra, erre a válasz igen. Az időtartam meghatározás bizonytalansága ekkor azonban a  két óra eltérésével nő, amit természetesen figyelembe kell venni .

Parkolás esetén közvetlenül időtartam mérő eszköz a parkolóóra, ez  az adott parkolóhelyen kerül felállításra és az adott járműre vonatkozóan vagy az eltelt vagy a hátralévő kifizetett időt mutatja . Ez a klasszikus megoldás korábban Magyarországon is fellelhető volt akkor még mechanikus órákkal , a mai elektronikus változatokat   inkább külföldön alkalmazzák csak .

Ha Ön parkolójegyes parkolás  elvi alkalmazhatóságát kérdezi ez a parkolásra vonatkozó jogszabályi ill. önkormányzati rendeletalkotási kérdés,  ha  azok megengedték,  akkor az már nem műszaki kérdés .
 
Üdvözlettel
Mónus Ferenc

 

Vissza

 


                     Kupán Károly

                          CSzSz

         office@civilszamvevoszek.hu

 

Ugrás a lap tetejére