A mérésügyi kérdések összefoglalása

 

A kérdés tárgyalásánál a parkolóórával foglalkozó mérésekkel foglalkoztunk. Nem vizsgáltuk azokat az eseteket, amikor az időtartam végét és elejét ugyanaz az óra méri. Ekkor csak az óra pontossága vitatható, ami viszont jól mérhető.

Egyértelműen megállapítottuk, hogy vannak olyan órák, amelyek megdöbbentően pontatlanok. Ezek az órák típushibával rendelkeznek. A pontosság helyett azonban a mérési hibával kell foglalkoznunk, ezért a videón bemutatott kétségtelenül nevetséges eredmény valójában nem meghatározó fontosságú. (ezért is nem végeztünk hitelesnek tekinthető mérést)

 

Azokban az esetekben amikor a parkolási idő elejét és végét két eltérő óra méri, akkor a parkolási idő maghatározásánál mindig figyelembe kell venni a két óra eltérését.

Tehát méréstechnikai szempontból a parkolási idő meghatározásához három dokumentumra van szükség:

  1. a parkolóóra által kiadott dokumentumra,

  2. a kézi adatgyűjtő által kiállított dokumentumra és

  3. a két óra eltérését bemutató dokumentumra.

Minden dokumentumhoz mellékelni kell azonban a mérés pontosságát. Méréstechnikai szempontból közömbös, hogy az eltérést egy etalonhoz vagy egymáshoz képest adják meg.

 

A méréstechnikai szakember által felvetett fénykép, azt igazolja, hogy a parkolás valóban megtörtént. Itt elegendő, ha a képen látható óraállás összeegyeztethető a kezdő és záró időpontot bemutató dokumentummal.

Amennyiben már ezen a szinten is magalapozott vita van, szívesen csinálunk egy olyan fényképet, ahol a képen más időpont szerepel. Ezzel azt bizonyítjuk, hogy a digitális fénykép önmagában nem bizonyíték.

 

A benyújtott dokumentumok értékelése természetesen a bíróság feladata.

Rendületlenül bízunk abban, hogy az itt ismertetett eset többé nem fordul elő egyben felhívjuk a figyelmet arra, hogy hiányos bizonyíték alapján meghozott ítéletet NE FOGADJANAK EL.

Vita esetén rögtön forduljanak hozzánk vagy az EmPaMo szervezethez (empamo.hu)

 

Vissza

 


                     Kupán Károly

                          CSzSz

         office@civilszamvevoszek.hu

 

Ugrás a lap tetejére